Info

INFORMACJE TECHNICZNE

_____

Podstawowe informacje od montażu pieca, poprzez jego obsługę,
konserwację i utylizację.

Te piece mają klasyczną konstrukcję i wytrzymują od 8 do 200 lat w warunkach eksploatacji (tak jak piece ze zamku Schönbrunn w Wiedniu) – Ich żywotność jest związana z połączeniem wydajności cieplnej pieca i objętości przestrzeni, która ma być ogrzewana, stopnia izolacji ogrzewanej przestrzeni, prawidłowej konstrukcji komina – brak korelacji prowadzi do przegrzewania się pieców i pośrednio do ich uszkodzenia.

Jeśli zauważysz, że piec się przegrzewa, natychmiast skontaktuj się z producentem, aby dowiedzieć się, co robić. Powtarzające się przegrzewanie pieca może prowadzić do jego zniszczenia, a wraz z producentem można podjąć środki zapobiegawcze:

  • wymiana pieca na model o większej mocy grzewczej

  • inne środki;

Właśnie z tego powodu ta broszura ma na celu wyjaśnienie kilku aspektów związanych z instalacją, podłączeniem do komina i sposobem działania pieców.

Chcielibyśmy Cię poinformować, że ten produkt został zmontowany i zainstalowany przy użyciu najnowszych technologii w branży. Materiały użyte do produkcji są certyfikowane i gwarantowane przez producentów CE. Przedmontowane piece terakotowe zostały przetestowane w fabrycznym laboratorium i przez inne autoryzowane laboratoria. Podłączenie do komina jest bardzo ważne, ponieważ piece muszą mieć odpowiedni ciąg. Innym często występującym problemem jest brak tlenu w izolowanych pomieszczeniach z systemem termopanelowym bez systemu wentylacyjnego. Musimy wziąć pod uwagę fakt, że ogień jest dużym konsumentem tlenu. Czyszczenie komina musi być regularnie wykonywane przez wyspecjalizowane firmy.

I. INSTALACJA PIECÓW

Piece należy umieścić na miejscu użytkowania w bezpiecznej, stabilnej i poziomej pozycji. Używa się standardowych kominów przestrzennych z przewodami o wewnętrznej średnicy 120 – 150 mm. Podczas instalacji pieca konieczne jest zapewnienie wodoszczelności przewodów, aby nie dochodziło do zmniejszenia ciągu i możliwości przenikania spalonych gazów do pomieszczenia. W miejscach połączeń górny przewód musi być przyciągnięty przez złącze lub dolny przewód. W odniesieniu do podłączenia pieca do komina będą przestrzegane następujące przepisy:

  • połączenie wykonywane jest tylko z murowanym kominem z odpowiadającym przewodem:

  • wysokość murowanego komina wynosi co najmniej 6 m;

  • długość przewodów połączeniowych wynosi 1,5 – 2 m;

  • poziomo zamontowane przewody muszą mieć nachylenie co najmniej 10 – 15 stopni w kierunku komina;

  • należy zadbać o to, aby jakikolwiek przedmiot wokół pieca był umieszczony co najmniej 50 cm od strony pieca z paleniskiem i co najmniej 30 cm od pozostałych stron pieca.

II. TRYB PRACY (UŻYTKOWANIE)

Przy pierwszym użyciu pieca należy rozpalić lekki ogień, aby szamotowa wyściółka prawidłowo wyschła i zapobiec jej uszkodzeniu. Postępuj następująco:

  • Otwórz drzwiczki paleniska;

  • Włóż do pieca około 0,2 kg trocin i na to około 0,5 kg drewna;

  • otwórz zawór umieszczony obok piekarnika po przeciwnej stronie paleniska, ciągnąc za pręt, aby zapewnić bezpośredni ciąg. Regulator powietrza ustawiony jest w pełni otwartej pozycji;

  • zapal ogień i zamknij wszystkie drzwiczki w piecu;

  • po rozpaleniu ognia zamknij klapkę startową, gorące gazy będą krążyć wokół piekarnika.

Od tego momentu piece są zasilane zgodnie z żądanym sposobem użycia. Ponieważ piece są wyposażone w ruszt, popiół należy usuwać przed każdym użyciem. Do gotowania używa się płyty grzewczej z dwoma palnikami. Naczynia można umieszczać na żeliwnych palnikach podczas gotowania. Przykrywaj lub odkrywaj pokrywkę w zależności od intensywności ognia i pożądanej szybkości gotowania. Na powierzchniach pieca w pobliżu żeliwnych palników można utrzymywać wysoką temperaturę (nad ogniem) lub stosunkowo wysoką temperaturę naczyń. Czas gotowania lub podgrzewania zależy od materiału i grubości ścianek naczynia. Do pieczenia i zapiekania używaj piekarnika z piecem. Jest wyposażony w 2 boczne prowadnice umożliwiające umieszczenie blachy z potrawami na różnych poziomach piekarnika w zależności od rodzaju potrawy. Aby upiec potrawy, wstaw je do już nagrzanego piekarnika. Przechowuj używane drewno w miejscach chronionych przed deszczem, wiatrem, słońcem, śniegiem, mrozem, nadmiernym ciepłem itd., czyli w zamkniętych pomieszczeniach lub piwnicach, gdzie działanie powyższych czynników atmosferycznych nie może mieć negatywnego wpływu na dobrą ochronę drewna. Na miejsce użytkowania przynieś ilość drewna potrzebną na jednodniowe zużycie.

III. KONSERWACJA PIECÓW

Popielnik należy opróżniać raz dziennie, przed każdym opróżnieniem należy oczyścić ruszt pieca. Przewody i kanały do cyrkulacji gazów są regularnie czyszczone, przy tej okazji w razie potrzeby przeprowadza się kontrolę i naprawę wyściółki szamotowej; rama pieca jest czyszczona poprzez szlifowanie, płyta kuchenna jest czyszczona proszkiem do polerowania pieców, a emaliowane i chromowane części są myte wilgotną szmatką, a następnie wycierane suchą szmatką. Należy unikać zarysowań i porysowań na częściach ceramicznych i chromowanych oraz ich czyszczenia przedmiotami, które mogą uszkodzić warstwę ochronną.

IV. WAŻNE DO ZAPAMIĘTANIA

W przypadku, gdy do tego samego komina jest podłączonych kilka urządzeń grzewczych lub kuchennych, będą one podłączone w odległości co najmniej 0,5 m od siebie. Surowo zabrania się opuszczania domu i pozostawiania zapalonego ognia lub spania, dopóki w piecach jeszcze pali się drewno. Nieprzestrzeganie powyższych wskazówek zwalnia producenta z wszelkiej odpowiedzialności w przypadku wypadków. Przestrzeganie tych wskazówek zapewni bezproblemową, długotrwałą i ekonomiczną eksploatację pieca. Aby uniknąć uszkodzenia pieca z powodu nieprawidłowego użytkowania, należy przestrzegać przepisów dotyczących racjonalnego użytkowania pieca. Terakotowe piece należy czyścić na powierzchni, a po oczyszczeniu na spoiny nanosić uszczelniacz pędzlem. Używanie pieców zanieczyszczonych sadzą jest zabronione. W wyniku zatkania piec zaczyna dymić. Ponadto zmniejszenie ciągu w piecu uniemożliwia całkowite spalanie drewna, co prowadzi do zmniejszenia wydajności pieca. Jednocześnie wydajność pieca maleje, ponieważ sadza o zmniejszonej przewodności cieplnej przeszkadza w akumulacji ciepła przez ściany pieca. Ponadto nagromadzenie sadzy może prowadzić do pożarów.

V.  ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA I PREWENCJA POŻAROWA

  • Zakazane jest wymuszone (chemiczne) zapalanie drewna, ponieważ prowadzi to do dużej ekspansji gorących gazów, co może spowodować wybuch pieca;

  • Zakazane jest rozpalanie ognia benzyną;

  • Gromadzenie się sadzy w piecu sprzyja powstawaniu pożarów; dlatego należy jak najbardziej ograniczyć nagromadzenie sadzy;

  • W pobliżu pieca zabrania się przechowywania materiałów łatwopalnych (benzyna, benzyna, trociny, butelki itp.);

  • Materiały łatwopalne będą przechowywane w odległości co najmniej 400 mm od tylnej i bocznej części pieca oraz co najmniej 800 mm od przedniej części pieca;

  • Należy przestrzegać instrukcji obsługi, wszelka odpowiedzialność spoczywa na użytkowniku;

  • Drzwiczki kominka muszą być zawsze zamknięte, ponieważ przy otwartych mogą wylatywać iskry;

  • Nie zostawiaj dzieci bez nadzoru podczas palenia ognia.

  • Podczas użytkowania pieca manipulacja regulatorem powietrza, klamką drzwiczek i popielnikiem powinna być wykonywana tylko w rękawicach do gorących przedmiotów;

  • Nie używaj niedozwolonych paliw, w tym paliw ciekłych;

  • Nie kładź na piec przedmiotów z materiałów łatwopalnych ani przedmiotów, które mogą się stopić przy podgrzewaniu;

  • Przy rozpalaniu nie używaj łatwopalnych płynów;

  • Nie dotykaj zewnętrznych powierzchni pieca podczas pracy;

  • Nie wkładaj do paleniska dużego materiału łatwopalnego (więcej niż zalecane), aby nie uszkodzić paleniska pieca.

VI. DBAŁOŚĆ O ŚRODOWISKO NATURALNE

ZALECENIA:

  • Stare piece należy przekazać wyspecjalizowanym zakładom recyklingu w celu ochrony środowiska i recyklingu ważnych surowców;

  • Aby emisje gazów powstałych podczas spalania utrzymywały się w granicach dopuszczonych przez przepisy krajowe i europejskie, należy używać tylko paliw zalecanych przez producenta;

  • Przechowywanie używanych paliw będzie odbywać się zgodnie z przepisami tej instrukcji;

  • Używane paliwa będą bardzo dobrze wysuszone;

  • Ogień w piecu nie będzie palił się tlejąco;

  • Nie przegrzewaj pieca i nigdy nie wkładaj do niego zbyt dużo paliwa;

  • Nie używaj pieca do niszczenia odpadów, ponieważ nie wolno używać paliw z zbyt dużą ilością pyłu lub nasączonych toksycznymi substancjami;

  • Używanie łatwopalnych odpadów jest zakazane;

  • Podczas użytkowania drzwiczki będą zamknięte.

VII. WAŻNE WSKAZÓWKI

  • Przed uruchomieniem należy sprawdzić dobry stan przewodu kominowego i komina;

  • Przy regulacji terakotowych pieców z umiejscowieniem przewodu kominowego decydujące są przepisy przeciwpożarowe;

  • Terakotowych pieców nie można zasilać koksem, ponieważ szamot i żeliwne części zużywają się zbyt szybko;

  • Pomieszczenie, w którym umieszczone są piece, musi mieć dobrą wentylację (uwaga na podwójne okna i drzwi).

Jaką moc pieca wybrać?

Musimy również uwzględnić zużycie paliwa. Jeden kg drewna może wyprodukować około 4 kW mocy na godzinę przy 100% wydajności. Wydajność pieców terakotowych wynosi około 80%. To oznacza, że 1 kg drewna wyprodukuje 3,2 kW na godzinę.

Przy mocy 10 kW jest to więc zużycie paliwa 3,13 kg na godzinę.

* Oczywiście jest różnica między miękkim a twardym drewnem. Te obliczenia są przeprowadzane na średnią.